ΣΤΙΣ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 οι δημοτικές εκλογές

 

Τη 2η Κυριακή του Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμους και περιφέρειες), σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης

 

»Σε καμιά περίπτωση δεν θα υπάρξει κανενός είδους αιφνιδιασμός. Και διαβούλευση θα υπάρξει στην τελική φάση και θα αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα από τον πολύμορφο διάλογο που έχει προηγηθεί. Η ανάγκη είναι να απαντήσουμε με ουσία. Την τελική ευθύνη όμως την έχει η Κυβέρνηση’‘.

 

Αυτό αντέτεινε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης  στις αιτιάσεις που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, η οποία  τον εγκαλεί γιατί δεν έχει δώσει ακόμη προς διαβούλευση το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, ζητώντας να υπάρξει διαβούλευση δύο μηνών, πριν την κατάθεσή του προς ψήφιση στη Βουλή, σύμφωνα με ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ (Localit.gr).

 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται σήμερα και αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου  παρουσίασε βασικά σημεία του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του παρελθόντος «έμειναν ημιτελείς και κολοβές«, προσθέτοντας ότι είναι κοινή η προσπάθεια της κυβέρνησης και των αιρετών για «ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατίας, για μία νέα αποκεντρωμένη οργάνωση του κράτους.»

 

Ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην μετά τα μνημόνια εποχή, σημείωσε ότι μετά τις μεγάλες απώλειες μπορούμε να αισιοδοξούμε όχι όμως να πετάμε στα σύννεφα.

 

Σημείωσε επίσης ότι μετά τον Αύγουστο θα είμαστε σε μια νέα πραγματικότητα, με ζητούμενο ποιος μπορεί να είναι  ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης σ’ αυτή τη φάση, ο ρόλος της για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Τόνισε, ακόμη, ότι τα μνημόνια «μας γύρισαν πίσω και σταμάτησαν την «ωρίμανση» της Τοπική Αυτοδιοίκησης«.

 

Υπογράμμισε την ανάγκη «να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε«.

 

«Οι πληγές, τόνισε δεν μπορούν να κλείσουν από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό που υπέστη η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αποκατασταθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπάρχουν κοινές προθέσεις και συναντίληψη σε μια σειρά από πράγματα. Τα μνημόνια μας γύρισαν πίσω και πρέπει να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε. Μας επιβλήθηκαν καταναγκαστικές επιλογές που εμείς ως κυβέρνηση δεν διεκδικήσαμε την πατρότητα«.

 

Παρουσιάζοντας επιγραμματικά τον «Κλεισθένη Ι» (το δεύτερο μέρος θα καταρτιστεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση), ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι:

 

►Αποσυσχετίζονται από τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019 (σ.σ. .

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

►Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου, όπως συνέβαινε πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

 

►Ως εκλογικό σύστημα καθιερώνεται η απλή αναλογική,  που, όπως υπενθύμισε,  μέχρι πρόσφατα αποτελούσε και θέση της ΚΕΔΕ και όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης με τις διάφορες εκδοχές του εκλογικού συστήματος.

 

►Με αυτό το σύστημα, ξεκαθάρισε ο υπουργός, «δεν μπορούμε να μιλάμε και δεν πρόκειται να υπάρξουν δικτατορίες των μειοψηφιών. Και δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους, όπως μας κατηγορούν».

 

►Οι αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται από όλες τις παρατάξεις που θα συναποτελούν τις περιφερειακές και δημοτικές Αρχές, αντίστοιχα.

 

►Καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για δημοτικές κοινότητες κάτω τω 500 κατοίκων.

 

►Ενεργοποιούνται τα τοπικά δημοψηφίσματα και η λευκή ψήφος.

 

►Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν και να συμμετάσχουν σε εταιρείες ειδικού σκοπού στον τομέα της κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικά ο υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούν οι μητροπολιτικοί δήμοι της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στο ΔΣ της ΕΥΑΘ.

 

►Συστήνεται διαρκής επιτροπή σε διυπουργικό επίπεδο με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάρτιση νομοσχεδίων στο θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων.

 

►Θεσμοθετείται επιτροπή για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δήμων και των περιφερειών.

 

►Θεσπίζεται ο Ελεγκτής Νομιμότητας, ο οποίος θα είναι μία αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και θα συγκροτείται από νομικούς.

 

(Πηγή)  news.makedonias.gr

 


Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ  ΣΤΟΝ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ 

 

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ    ΑΠΟ ΤΗΝ SISTEMA

Φωτογραφία του χρήστη Με Δόσεις / Me Doseis.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ      SISTEMA 

 Φωτογραφία του χρήστη Με Δόσεις / Me Doseis.

 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ 

Tηλ. 210 8 027 027   mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

SISTEMA ATEBE  

 

MEΛΕΤΕΣ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

EIΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Tηλ. 210 8 027 027  

mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 ΓΑΜΟΣ ΒΑΠΤΙΣΗ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ  JASMIN  

THL 693 741 0857

http://jasminevents.gr/   

SISTEMA ATEBE τηλ. κέντρο 2108027027

 

SISTEMA ATEBE τηλ. κέντρο 2108027027

 

 

 

 ΓΑΜΟΣ ΒΑΠΤΙΣΗ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ  JASMIN  

THL 693 741 0857

http://jasminevents.gr/