Τέλος και στην Ελλάδα τα πλαστικά καλαμάκια και οι αναδευτήρες ποτών

Καταργούν σταδιακά τα πλαστικά καλαμάκια και τους αναδευτήρες ποτών
Καταργούν σταδιακά τα πλαστικά καλαμάκια και τους αναδευτήρες ποτών  
EUROKINISSI SPORTS
 

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται στην Ελλάδα όσον αφορά τα πλαστικά καλαμάκια και τη χρήση αναδευτήρων ποτών στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος - Ακολουθεί το παράδειγμα της Βρετανίας η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών

Καταργούν σταδιακά τα πλαστικά καλαμάκια και τους αναδευτήρες ποτών οι εταιρείες-μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών.

 

Σημειώνεται ότι η ΕΝΕΑΠ εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αλκοολούχων ποτών, που εισάγουν και διακινούν το 80% των διεθνών μαρκών premium αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.

Η απόφαση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης τη Πέμπτη 19 Απριλίου πως προτίθεται να απαγορεύσει μέχρι το τέλος του χρόνου τα πλαστικά καλαμάκια, τους πλαστικούς αναδευτήρες ποτών και καφέδων καθώς και τις πλαστικές μπατονέτες.

«Θα απαγορεύσουμε αυτά τα αντικείμενα από πλαστικό», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, όταν ερωτήθηκε από το BBC, και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για «παγκόσμια επείγουσα ανάγκη» καθώς απειλείται συνεχώς η θαλάσσια πανίδα.

Τα μέλη της ΕΝΕΑΠ παύουν να χρησιμοποιούν μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες- είτε πρόκειται για εταιρικές εκδηλώσεις είτε για διαφημίσεις ή προωθητικές ενέργειες- με σκοπό την σταδιακή κατάργησή τους.

Όπως επισημαίνεται στην αναλυτική ανακοίνωση της ΕΝΕΑΠ:

«Αναγνωρίζουμε ότι ένα καλαμάκι ή ένας αναδευτήρας ποτών χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται πολλά χρόνια για να διασπαστεί ενώ συχνά δεν αποσυντίθεται πλήρως με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις θάλασσες. Γι’ αυτό, αναλαμβάνουμε δράση προκειμένου να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της βιομηχανίας, των επαγγελματιών του κλάδου και των καταναλωτών.

Σε περίπτωση που το πλαστικό καλαμάκι ή ο αναδευτήρας είναι σημαντικά για να απολαύσει κανείς το ποτό του, προτείνουμε να χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμες βιοδιασπώμενες εναλλακτικές και θα ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, καλούμε τους καταναλωτές όταν παραγγέλνουν ποτό να διευκρινίζουν: "Όχι καλαμάκι, παρακαλώ", και όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

 

Έρχονται τα καλαμάκια που τρώγονται!

Μετά τα φαγώσιμα φλιτζάνια του καφέ, τα οποία μας ενθουσίασαν, έρχονται τα βρώσιμα καλαμάκια.

Επαναστατικό προϊόν που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από το πλαστικό καλαμάκι που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Απεναντίας έρχεται να βάλει ένα ακόμη λιθαράκι στην αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη από τους χιλιάδες τόνους πλαστικού που καταλήγουν στη θάλασσα.

Το Lolistraw, είναι το καλαμάκι του μέλλοντος, με το οποίο θα μπορούμε ν’ απολαμβάνουμε τα ροφήματά μας, χωρίς ενοχές, μιας κι είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον. Με γεύση βανίλια ή καραμέλα και με υπέροχα χρώματα, έχει ακριβώς την ίδια δομή και την ίδια αντοχή με τον «πλαστικό ανταγωνιστή» του.

Η Αμερικανική εταιρεία Loliware που κατασκευάζει το συγκεκριμένο προϊόν, είναι συνιδρύτρια εταιρεία της Chelsea Briganti που φτιάχνει τα φαγώσιμα φλιτζάνια. Στόχος και των δύο εταιρειών είναι να ανατραπούν τ’ αποτελέσματα των πρόσφατων στατιστικών και μετρήσεων, που αφορούν στην ρύπανση του πλανήτη.

Λέγεται πως το 2050 ο όγκος του πλαστικού που θα καταλήγει στις θάλασσες θα υπερβαίνει τον αριθμό των ψαριών. Πιο συγκεκριμένα στην Αμερική για παράδειγμα χρησιμοποιούνται 500 εκατομμύρια καλαμάκια καθημερινά και το ετήσιο σύνολο του συγκεκριμένου πλαστικού είδους που καταλήγει στη θάλασσα, ανέρχεται στους 250.000 τόνους. Αρκετά τρομακτικό νούμερο αν σκεφτεί κανείς πως τα 500 εκατομμύρια καλαμάκια θα μπορούσαν να γεμίσουν 125 σχολικά λεωφορεία.

Το Lolistraw, είναι από οργανικό υλικό που βασίζεται στα φύκια χωρίς ίχνος πλαστικού συστατικού. Είναι βιοαποικοδομήσιμο και βιοδιασπώμενο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Προβλέπεται η χρήση του κι ως κομπόστ ή ελαφριά τροφή. Τα φύκια επίσης δεν απαιτούν εκτάσεις καλλιέργειας κι υπάρχουν σε πληθώρα στις ακτές.

Για να μειωθεί κι εντέλει να καταργηθεί η χρήση του πλαστικού γενικότερα θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και πιο υγιεινές. Αυτό εκτιμάται πως θα είναι και η χρήση του Lolistraw. Το οποίο σύντομα θα φτάσει και στην Ελλάδα και προβλέπεται μεγάλη κατανάλωση, μιας κι οι Έλληνες έχουμε τη συνήθεια ν’ απολαμβάνουμε πολλά ροφήματά μας με καλαμάκι.

Πηγή: http://tinealarissa.gr/index.php/2018/03/08/erchonte-ta-kalamakia-pou-trogonte/

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και http://www.news247.gr/koinonia/telos-kai-stin-ellada-ta-plastika-kalamakia-kai-oi-anadeytires-poton.6605181.html