Η ασφάλεια, η διαφύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης, απέναντι στη Λήμνο και όλες τις ακριτικές περιοχές της χώρας και το δεύτερο είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτές, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Αγρόκτημα του Παλλημνιακού Ταμείου, στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου, με την οποία ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο νησί, προτού αναχωρήσει για τη Μυτιλήνη.

 

Την ευκαιρία να συνομιλήσει με πάρα πολλούς νησιώτες, σε χαλαρό και πιο άμεσο κλίμα, είχε ο Αλέξης Τσίπρας σε βόλτα περίπου 40 λεπτών που έκανε με τα πόδια στο λιμάνι και την κεντρική αγορά της Μύρινας της Λήμνου.

Ο πρωθυπουργός άκουσε τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, που αφορούν κυρίως στη χειμερινή περίοδο, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «γι΄ αυτό είμαστε εδώ» και αντάλλαξε μαζί τους εγκάρδιες κουβέντες, χωρίς να λείπουν και οι χιουμοριστικές ατάκες.

«Τώρα την περάσαμε τη φουρτούνα», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας με ψαράδες που έθεσαν το πρόβλημα του πετρελαίου, με έναν εξ αυτών να του... επισημαίνει ότι και τα πρίμα είναι δύσκολο να τα κουμαντάρεις. «Μην κωλώσεις» του είπε κάτοικος έξω απ' το δημαρχείο. Στο κεντρικό καφενείο του λιμανιού, «τη "Βουλή" της Λήμνου», όπως το χαρακτήρισε, ο πρωθυπουργός χαιρετήθηκε με τους γηραιότερους Λημνιούς που απολάμβαναν τον πρωινό καφέ τους. «Τι κάνετε;», τους είπε. «Μεγαλώνουμε», απάντησαν, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Εδώ μεγαλώνουμε εμείς...».

 

Περιδιαβαίνοντας το κεντρικό πλακόστρωτο σοκάκι όπου φιλοξενούνται στη σειρά δεκάδες καταστήματα -η κεντρική αγορά του νησιού-, ο πρωθυπουργός μίλησε με τους καταστηματάρχες. «Να προσέχετε και τους νησιώτες», του είπε στη συνομιλία τους μια υπάλληλος καφετέριας που βρέθηκε στο νησί από τη Βόρεια Ελλάδα. Σε άλλο κατάστημα του έθεσαν το ζήτημα της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά, με έναν πιο... διπλωματικό τρόπο: «Σας καλωσορίζουμε στην αγορά, είμαστε Κολωνάκι και Μύκονος», εννοώντας ότι ο ΦΠΑ θα έπρεπε να είναι χαμηλότερος. «Φάγαμε τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά», είπε ο πρωθυπουργός σε μια καταστηματάρχη, με εκείνη να τον ρωτά: «Βγαίνουμε; (σ.σ. από το πρόγραμμα) και τον Αλέξη Τσίπρα να της απαντά: «Αφού στο λέω εγώ». Άλλος κάτοικος του είπε «είσαι ο πιο χαμογελαστός πρωθυπουργός», με τον ίδιο να σχολιάζει χιουμοριστικά: «ε, κάτι είναι κι αυτό...».

tsipras5896

 

«Ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή και με έναν γείτονα που πολλές φορές αρέσκεται σε προκλητικές ενέργειες, χωρίς να αντιλαμβάνεται πάντα ότι αυτές δεν οδηγούν πουθενά, αλλά ότι οδηγούν σε αδιέξοδο» επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μια δύναμη σταθερότητας, αλλά και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, διαθέτοντας ταυτόχρονα την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τα άξια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να διαφυλάττει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα».

«Η Ελλάδα βγαίνει αυτοδύναμη και καθαρά από μια πολύ δύσκολη περιπέτεια»

Στα μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το ακριτικό νησί και αυτά για την οικονομία, την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης και την «επόμενη μέρα». Τόνισε ειδικότερα ότι έπειτα από 8 δύσκολα χρόνια, «βρισκομαστε τώρα στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής, η χώρα κατάφερε να σταθεί όρθια και το τελευταίο διάστημα πετύχαμε μια εξαιρετική δημοσιονομική εξισορρόπηση». «Πλέον», σημείωσε, «κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει τι θα κάνουμε γιατί μπορούμε μόνοι μας να σταθούμε στα πόδια μας χάρη στις δικές μας δυνάμεις και σε λίγους μήνες από τώρα, στο τέλος του καλοκαιριού, η Ελλάδα βγαίνει αυτοδύναμη και καθαρά από μια πολύ δύσκολη περιπέτεια στην οποία οδηγήθηκε εξαιτίας μιας αλόγιστης διαχείρισης που μας οδήγησε στη χρεοκοπία». Πρόσθεσε ότι σήμερα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Σημείωσε ότι αυτό δείχνουν και η παρουσία και οι δηλώσεις τόσο του προέδρου ης Κομισιόν όσο και του γγ του Ο.Ο.Σ.Α στην Αθήνα, «όσο κι αν κάποιοι προσπάθησαν να τα αποκρύψουν», γιατί, σχολίασε, ενδεχομένως να μην τους βολεύει η ιδέα ότι η χώρα καταφέρνει να ξανασταθεί στα πόδια της.

tsipras906

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «θα καταφέρουμε να βγούμε πράγματι από αυτή την περιπέτεια όχι μόνο όταν τυπικά θα διαβαίνουμε την πύλη της εξόδου από τα προγράμματα αλλά όταν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα στήριξης και ενίσχυσης των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, της μεσαίας τάξης και εκείνων που επλήγησαν από την κρίση». Παράλληλα, ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα κάνει πράξη το όραμα για δίκαιη ανάπτυξη. Εξήγησε ότι δεν αρκεί η επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά τα οφέλη της να μοιράζονται με δίκαιο τρόπο στην ελληνική κοινωνία αλλά και κατά μήκος και κατά πλάτος της γεωωγραφικής περιφέρειας της χώρας, με το βάρος να πέφτει ιδιαίτερα στις περιοχές που αδικήθηκαν στο χρόνια της κρίσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, μιλώντας για την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα βαδίζει πλέον στα τελευταία μέτρα της εξόδου από μια σκληρή οκταετία και πως το κρισιμότερο ζήτημα πλέον είναι το πέρασμα σε μια νέα εποχή παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Τόνισε ότι γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση συνδιαμορφώνει με τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση την ανατπυξιακή προοπτική της χώρας για τα επόμενα χρόνια, μέσα από τον θεσμό που εγκαινίασε η παρούσα κυβέρνηση, των Περιφερειακών Συνεδρίων. «Διότι για να είναι πραγματικά καλύτερη η επόμενη μέρα για τον ελληνικό λαό, θα πρέπει η ανάπτυξη να βασιστεί σε τρείς αρχές. Ισομερής. Βιώσιμη. Δίκαιη», τόνισε.

«Ήρθα να μιλήσω πόρτα-πόρτα με τους ανθρώπους του μόχθου»

Με το θεσμό των Περιφερειακών Συνεδρίων συνέδεσε ο κ. Τσίπρας το καθήκον, πέραν της ασφάλειας, έναντι των ακριτών, εκείνο της διαρκούς μέριμνας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. «Με σχέδιο και ιεραρχήσεις, ώστε να προχωρήσουμε το γρηγορότερο δυνατόν στις παρεμβάσεις τις οποίες έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες», όπως είπε. Εξήγησε ότι γι’ αυτό βρίσκεται στη Λήμνο και δεν επέλεξε να βρεθεί μονάχα για μια ομιλία στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας. «Αλλα ήρθα από το πρωί για να συνομιλήσω, να βρεθώ πόρτα-πόρτα, στην αγορά, με τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, να ακούσω τις ιδέες, τις απόψεις και το παράπονο τους, και να πάρω απ’ αυτούς ελπίδα, πίστη και δύναμης, γιατί από αυτούς που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, από τους ανθρώπους του μόχθου παίρνεις δύναμη για να προχωρήσεις».

Παρεμβάσεις έμπρακτης ενίσχυσης και αναβάθμισης της Λήμνου, ύψους άνω των 7 εκατ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σειρά έργων που βαίνουν προς υλοποίηση, για το νησί, τα οποία σχεδιάστηκαν μαζί με την Αυτοδιοίκηση. Έργα, τα οποία, αποτελούν τμήμα ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου για το Βόρειο Αιγαίο, το οποίο φθάνει συνολικά τα 44 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις, όπως είπε, σε ένα μεγάλο εύρος τομέων από την Υγεία και τις Μεταφορές, μέχρι τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, συνολικού ύψους άνω των 7 εκατομμυρίων, και οι οποίες «συνιστούν την έμπρακτη έγνοια μας για την ενίσχυση και την αναβάθμιση της Λήμνου».

 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για το Βόρειο Αιγαίο, όσον αφορά τη Λήμνο έχουν ήδη ενταχθεί οι εξής παρεμβάσεις:

-Πρώτον, το ολοκληρωμένο Ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

-Δεύτερον, τα έργα στο οδικό δίκτυο, για την αποκατάσταση και τη βελτίωση των οδικών προσβάσεων προς τους τουριστικούς πόλους του νησιού, συνολικής αξίας επίσης 1,5 εκατομμυρίου.

-Τρίτον, η κατασκευή του κρηπιδώματος στην εξωτερική πλευρά του εσωτερικού λιμενίσκου Μύρινας, ύψους 450.000 ευρώ.

-Τέταρτον, η κατασκευή και η αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων στις τοπικές κοινότητες Μούδρου, Ατσικής και Αγίου Δημητρίου, ύψους 400.000 ευρώ.

-Πέμπτον, οι εργασίες για τον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου, με κόστος 1,8 εκατομμυρίου ευρώ.

-Και έκτο, στα πλαίσιο αυτή τη φορά του Προγράμματος Φιλόδημος, το οποίο υλοποιούμε και με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προχωράμε στο έργο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την αποκατάσταση και την αναβάθμιση του κτιρίου του Γυμνασίου της Μύρινας.

Λύση για το Παλλημνιακό Ταμείο, αναγεννάται ο θεσμός

Από τον ιστορικό χώρο της παλαιά Μητρόπολης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ιδιαίτερης σημασίας για το νησί ζήτημα του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης και της ιστορίας της Λήμνου και οποίος «βρέθηκε τα τελευταία χρόνια σε αδιέξοδο και τέλμα», ως αποτέλεσμα «γραφειοκρατικών εμποδίων, αλλά και αδράνειας και αδιαφορίας από πλευράς της πολιτείας».

«Ένας φορέας που προσέφερε τα μέγιστα στην πνευματική, πολιτιστική και οικονομική άνθηση του νησιού και έχει ιδιαίτερη σημασία για κάθε Λημνιό και πρέπει να ανήκει στους Λημνιούς», τόνισε, επισημαίνοντας ότι αυτόν τον θεσμό υπηρέτησαν στα 90 και πλέον χρόνια ύπαρξης του, επιφανείς προσωπικότητες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε έναν από αυτούς, τον Ηλία Ηλιού, «που γεννήθηκε εδώ και η πολιτική και θεωρητική του διαδρομή, έχουν ξεχωριστό βάρος γστη δική μας πολιτική οικογένεια, της παράταξης της Αριστεράς».

Ο πρωθυπουγός ανακοίνωσε ότι μπαίνει τέλος σε αυτή την περίοδο τέλματος για το Παλλημνιακό Ταμείου και δίνεται η απαραίτητη στήριξη ώστε αναγεννημένος πλέον να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες: «Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν, το νομικό καθεστώς του Ταμείου, παίρνοντας την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε ένα νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το Παλλημνιακό Ταμείο, του οποίου διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του αλλά και στο σύνολο της η περιουσία του, ως έχει έως σήμερα. Τροποποιούμε τους σκοπούς του, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Τελειώνουμε με τη στρέβλωση του ορισμού από τo κράτος του συνόλου της διοίκησης του Ταμείου και εισάγουμε θεσμοθέτηση αντιπροσωπευτικής διοίκησης, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Σωματείου Φίλων της Μητρόπολης». Ανακοίνωσε ότι προχωρά στη διασύνδεση του νέου Ταμείου με την πανεπιστημιακή κοινότητα και δίνεται η δυνατότητα «μέσα από το νέο πλαίσιο, για την ενίσχυση της καινοτόμας οικονομικής δραστηριότητας, μέσα από τη στήριξη της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων, όπως άλλωστε συνέβαινε διαχρονικά σε αυτό τον τόπο». Τέλος, «δίνουμε τη νομική δυνατότητα στο νέο φορέα, να στηρίξει τις δράσεις του αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ». Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στο νέο πλαίσιο, το Παλλημνιακόπ Ταμείο θα μπορέσει να αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς για το νησί.

Ο κ. Τσίπρας εξήρε την ιστορικότητα και την ομορφιά της Λήμνου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι εδώ έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς το 1918 στο Μούδρο υπογράφηκε η ανακωχή των δυνάμεων της Αντάντ με την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σημείωσε επίσης ότι η Λήμνος, έγινε ένας από τους πρώτους φιλόξενους τόπους υποδοχής του κύματος των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ επισήμανε ότι λίγα μίλια παραδίπλα, βρίσκεται ο Αη Στράτης, «ένας τόπος μαρτυρίου και ζωντανό μνημείο για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην πατρίδα μας». Είπε πως οι ιστορικές αναφορές είναι διαρκής υπενθύμιση του προορισμού μας και υπενθύμιση προς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού, «ώστε να κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για να μετατρέψουμε σε πράξη, τον σεβασμό προς την ιστορία και την παράδοση».

 

Αυτός ο σεβασμός, είπε, τροφοδοτεί την ευθύνη που ορίζει τα καθήκοντα της πολιτείας.

 

ΠΗΓΗ  https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/politikes-eidhseis/206146/tsipras-kaneis-den-borei-pleon-na-mas-epivallei-ti-na-kanoume


Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ  ΣΤΟΝ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ 

 

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ    ΑΠΟ ΤΗΝ SISTEMA

Φωτογραφία του χρήστη Με Δόσεις / Me Doseis.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ      SISTEMA 

 Φωτογραφία του χρήστη Με Δόσεις / Me Doseis.

 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ 

Tηλ. 210 8 027 027   mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

SISTEMA ATEBE  

 

MEΛΕΤΕΣ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

EIΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Tηλ. 210 8 027 027  

mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 ΓΑΜΟΣ ΒΑΠΤΙΣΗ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ  JASMIN  

THL 693 741 0857

http://jasminevents.gr/   

SISTEMA ATEBE τηλ. κέντρο 2108027027

 

SISTEMA ATEBE τηλ. κέντρο 2108027027

 

 

 

 ΓΑΜΟΣ ΒΑΠΤΙΣΗ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ  JASMIN  

THL 693 741 0857

http://jasminevents.gr/