Πέρασαν οι συνταγματικές τροπολογίες στην ΠΓΔΜ UPD

 

Ζόραν Ζάεφ
Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Βουλής μετατέθηκε για σήμερα, καθώς, υπήρξε «εμπλοκή» με τους βουλευτές του αλβανικού BESA για τις τεχνικές διατυπώσεις της υπηκοότητας .

Με 81 ψήφους υπέρ πέρασαν από τη Βουλή της ΠΓΔΜ οι τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και ο συνοδευτικός εφαρμοστικός Νόμος του Συντάγματος.

Οι τέσσερις τροπολογίες αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Επίσημη ενημέρωση του Έλληνα πρωθυπουργού

Λίγο μετά τις ψηφοφορίες στη Βουλή της γειτονικής μας χώρας, υπήρξε επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ προκειμένου ο Έλληνας πρωθυπουργός να ενημερωθεί επισήμως.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Αναμένεται σύντομα η απόφαση να γνωστοποιηθεί στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρόεδρο της Βουλής και τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων και αμέσως μετά θα αρχίσει η διαδικασία επικύρωσης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η πρώτη αντίδραση του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ έγραψε στο Twitter «Πήραμε το πεπρωμένο μας στα χέρια μας, γράφουμε ιστορία ανοίγοντας τα φτερά μας προς το μέλλον. Αποδείξαμε πως τα θαύματα είναι δυνατά. Αποδείξαμε πως είμαστε Ευρωπαίοι όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και όσον αφορά τις ευρωπαϊκές μας αξίες».

Το θρίλερ πίσω από τη Συμφωνία

Οι αναβολές οφείλονταν στην «εμπλοκή» με τους βουλευτές του αλβανικού BESA για τις τεχνικές διατυπώσεις της υπηκοότητας. 

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) η κυβέρνηση Ζάεφ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή από τα Σκόπια ανέφερε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην efsyn.gr ότι η κυβέρνηση βρήκε την απαραίτητη πλειοψηφία και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο βουλευτές του BESA θα ψηφίσουν υπέρ.

Όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, η καθυστέρηση οφειλόταν σε συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος «BESA» Μπιλάλ Κασάμι και τους βουλευτές του, προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξη τους. Νωρίτερα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ένας εκ των δύο βουλευτών δεν έδινε τη συγκατάθεσή του εμμένοντας στο ζήτημα της υπηκοότητας. Ο Ζ. Ζάεφ συναντήθηκε και με τους οκτώ πρώην βουλευτές του VMRO. 

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκοότητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην «μακεδονική γλώσσα» θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στα αγγλικά ως «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia».

Όπως αναφέρει στην αγγλική της έκδοση η εφημερίδα «Republika», ο Ζάεφ επέμεινε ότι στο τέλος θα λάβει τις 80 ψήφους στο κοινοβούλιο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος SDSM.

Πάντως θεωρούνταν πολύ δύσκολο να σηκώσουν οι δύο Αλβανοί βουλευτές το βάρος της αποτυχίας της συνταγματικής αλλαγής με παρεπόμενο την κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη μη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, έναν στρατηγικό στόχο του συνόλου των Αλβανών, εντός και εκτός ΠΓΔΜ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε «εντυπωσιασμένος από το κουράγιο του Ζάεφ και του Τσίπρα» και εξέφρασε την επιθυμία να ολοκληρωθεί επιτυχώς και εντός των χρονικών ορίων η διαδικασία. Από τη Ρουμανία, ο κ. Γιούνκερ ενθάρρυνε και τα δύο κοινοβούλια «να πράξουν αυτό που η ιστορία απαιτεί».

Πηγή : http://www.efsyn.gr/arthro/konta-sto-na-petyhei-tin-aparaititi-pleiopsifia-o-z-zaef


Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ  ΣΤΟΝ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ 

 

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ    ΑΠΟ ΤΗΝ SISTEMA

Φωτογραφία του χρήστη Με Δόσεις / Me Doseis.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ      SISTEMA 

 Φωτογραφία του χρήστη Με Δόσεις / Me Doseis.

 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ 

Tηλ. 210 8 027 027   mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

SISTEMA ATEBE  

 

MEΛΕΤΕΣ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

EIΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Tηλ. 210 8 027 027  

mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 ΓΑΜΟΣ ΒΑΠΤΙΣΗ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ  JASMIN  

THL 693 741 0857

http://jasminevents.gr/   

SISTEMA ATEBE τηλ. κέντρο 2108027027

 

SISTEMA ATEBE τηλ. κέντρο 2108027027

 

 

 

 ΓΑΜΟΣ ΒΑΠΤΙΣΗ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ  JASMIN  

THL 693 741 0857

http://jasminevents.gr/